Koko kansan Sampo

Suomen kuuluisin ja vanhin muikkuravintola on kuopiolainen Ravintola Sampo. Historiallisessa miljöössä toimiva sympaattinen erikoisravintola on yhdistelmä nostalgiaa, ajattomia makuja ja trendikästä kaupunkikulttuuria.

Ravintola Sampo piällysmies Ari Kuurne

Muikkuravintola Sampon piällysmies Ari Kuurne on henkilökuntineen varautunut erityiskesän vaatimuksiin, mutta muikuista ja muista herkuista ei tingitä. Tiskin ja pleksin takana Jenni Takkunen.

Ravintola Sampon historiaa ulottuu peräti 89 vuoden päähän, toiminta alkoi kieltolain ollessa vielä voimassa. Anniskelun vapauduttua jatkui tarina nykyisellä paikallaan ja ulko-oven leveyskin määriteltiin nykyiselleen jo 30-luvulla. Tavallista kapeampi mitta tuli siunatuksi ministeri Urho Kekkosen valtuutuksella, aina niin kauan kuin kiinteistössä ravintolatoimintaa on. Sen jälkeen Sampo on selvinnyt jatkoon vaikeistakin ajoista.

Legendaarisen muikkuravintolan pitkän iän ja suosion salaisuus on aito paikallisuus. Kuopiolaisuus ja savolaisuus ovat Sampossa mitä helpoimmin lähestyttävässä muodossa. Konstailematon palvelu, olitpa ministeri, muusikko, hitsari tai jatsari, yhdistettynä yli kolmekymmentä vuotta liki muuttumattomana säilyneeseen ruokalistaan, ei voi olla hurmaamatta. Ravintolan päällysmies Ari Kuurne tuli taloon jo 90-luvun alussa ja tuntee muikkuravintolan vaiheet.

– Vaikeana kieltolakiaikana aloitettiin, talvisodassa naapuri pommitti talosta tornin hajalle...

Miten juttu jatkui? Lue lisää Arin tarinaa Samposta Savon XPress -lehden verkkolehdestä osoitteessa www.xpress.fi viikolla 27 sekä Savon XPressin printtilehdestä viikolla 28!